Міжнародний діалог експертів

Минулого тижня відбулася онлайн-зустріч, що об’єднала експертів з лісового господарства Ірландії та України. Учасники, включаючи Генерального директор ВО “Укрдержліспроект” – Віктора Мельниченка, представника Лісової служби Ірландії – Джона Редмонда, керівника проекту SFI — Фолькера Зассе, начальника ЦНІЛ – Андрія Шамрая, національного координатора проєкту SFI – Віталія Сторожука, національного експерта проєкту SFI – Ігоря Букшу, національного експерта проєкту SFI – Віктора Миронюка та інших визначених фахівців, обговорювали різні аспекти проведення НІЛ.

Основною темою зустрічі була презентація Ірландської НІЛ, яку представив Джон Редмонд. Презентація детально освітлила історію та сучасний стан лісового фонду Ірландії, методику проведення НІЛ та аналіз зібраної інформації. Зокрема, великий інтерес викликали використання програмного забезпечення FieldMap та експертиза, надана IFER, як ключові фактори успіху Ірландської НІЛ.

Представлені матеріали відображають значущі досягнення, зроблені протягом багатьох років проведення НІЛ в Ірландії. Такий довгостроковий досвід проведення НІЛ, який вже давно фіксує різноманітну інформацію про ліси для моніторингу змін у часі стартував ще в 2004 році та є важливим джерелом знань для українських експертів, які також прагнуть вдосконалити свої практики у цій галузі.

Начальник ЦНІЛ Андрій Шамрай представив презентацію, щодо запровадження НІЛ в Україні та практики застосування комплексу FieldMap. Учасники ознайомились з етапами запровадження НІЛ в Україні, методичною та технічною документацією, обсягами проведення робіт та викликами для НІЛ України, що зумовлені російською агресією.

Зустріч завершилася домовленістю про подальшу співпрацю та обмін інноваційними практиками для забезпечення добробуту лісів та екосистем в обох країнах. Ця зустріч не тільки збагатила обидві сторони досвідом, а й поклала кроки до створення глобальної мережі експертів з лісового господарства для вирішення спільних викликів у цій важливій галузі.